Succesvol zijn en succesbedrog

Succesvol zijn is dat wat we allemaal willen. Maar wat is succes eigenlijk en hoe zien de mensen om jou heen dat? En klopt dat dan wel? Is dat geen succesbedrog?

Laten we beginnen met een pakkende tekst van James Clear:


“Het succes wat je anderen ziet hebben is zelden zo ‘sexy’ als het lijkt. Mensen laten automatisch de fotogenieke versie van hun leven zien en zelden wat er achter de schermen gebeurt.

Als een ondernemer praat over 80.000 euro per maand dan worden de 55.000 euro aan uitgaven niet meegenomen. 25.000 euro winst is nog steeds een mooi bedrag, maar het is niet de miljoenen-lifestyle die je dacht dat het was.

Als een bedrijf praat over het ophalen van een grote investering dan vergeten ze je de druk en de spanningen te vertellen die dat oplevert naar de investeerders toe. Ze vergeten je te vertellen over te weinig winst en de stress die dat kost.

Succesbedrog is nu groter dan ooit door social media. Want social media zoekt het beste uit. De beste, grootste en gelukkigste momenten werken het beste in de algoritmes.

Als jou scherm gevuld is met de sterkste, de rijkste en de slimste dan overwaardeer je automatisch het resultaat en onderwaardeer je het proces. Je begint bijna te denken dat er mensen zijn die een ‘lifehack’ hebben gevonden. Een ‘lifehack’ met alleen maar beloningen en geen gevolgen.

Je kan niet alleen de lusten hebben van jouw favoriete lifestyle. Als je de lusten van bepaalde acties kiest, dan kies je ook de lasten.

Als je een beroemdheid wil worden dan kun je niet alleen de roem en het plezier kiezen. Je kiest ook het gedoe en het steeds gestoord worden door anderen. Als je een schrijver wil worden dan kun je niet alleen kiezen voor het boek dat af is en de lancering. Je kiest dan ook voor de maanden alleen typend achter je computer.

Misschien verdwijnt jaloezie en het elkaar benijden als we het hele verhaal achter het succes wisten. Misschien zouden we dan andere mensen minder op een voetstuk zetten. Als je niet bereid bent om voor 100% met die ander te ruilen dan mag je ook niet jaloers zijn.”James Clear heeft het hier over succesbedrog.

Succesbedrog

Die Porsche haalt je in op de snelweg en je denkt: ‘Ik moet meer geld verdienen want dát is succes’. Je maakt een wandeling langs grote huizen of je ziet glimlachende vrouwen met heel veel tassen door de winkelstraten lopen. In mijn ogen is dit ook succesbedrog. Net als het ‘moeten hebben’ van die glanzende carrière.

Laatst vroeg een oude vriend mij op Facebook hoe het ging met mijn carrière, dit was mijn antwoord:

“Careers are dangerous because people invest so much of themselves into their careers that they establish an identity and a social status based upon where they work and what they do for a living.”

Oftewel: een carrière kan gevaarlijk zijn omdat het zo kan zijn dat je je hele identiteit en/of sociale leven baseert op die carrière. Terwijl je veel meer bent dan die carrière of die functie.

Ik stuurde hem ook:

“Er is veel veranderd. Ik heb een nieuwe passie ontdekt: persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Daar schrijf ik nu over op mijn blog en dit doe ik nu samen met mijn vriendin. Daarnaast doe ik nog steeds projecten voor de camera en stemmenwerk. Dus eigenlijk blijft alles ondernemend. Ik heb ontdekt dat zelf creëren voor mij heel belangrijk is en me veel voldoening geeft. Zelf schrijven, zelf video’s maken. Met de blog zijn we nu ook meer bezig met duurzaamheid (de wereld beter en groener maken). Dat alles bij elkaar is nu mijn pad”.

Successfools

In dit artikel schrijven The Minimalists over dat ze ‘succesfools’ waren. Ze zagen succes in heel veel geld verdienen en heel veel tijd kwijt zijn aan die carrière. Zoveel tijd dat één van The Minimalists uiteindelijk niet bij zijn moeder kon zijn toen ze kwam te overlijden. (lees meer in het boek ‘Everything that remains’)

Nu vinden ze succes in een leven met betekenis. Ze zien succes nu als volgt:

succes = geluk + groei + geven aan anderen

Onze maatschappij is niet altijd lief want je bent al snel niet goed genoeg. Als je niet genoeg verdient. Als je geen fancy auto bezit. Als je geen groot huis hebt. Als je dat, en dat, en dat, en dat.

Dit is wat onze maatschappij onbewust uitademt en ziet als succes. Mede door de dingen die je om je heen ziet en hoort zegt de maatschappij het volgende:

“Ga voor de drukke lifestyle die gebaseerd is op geld. Volg een opleiding en klim vervolgens hoog op de carrière-ladder. Verdien heel veel geld zodat je heel veel shit kunt kopen om indruk te maken op anderen. Koop, want dan word je gelukkig. Koop, want dan houd je de economie draaiende”.

Op een crematie zei een man dit letterlijk tegen mij: “Geld is alles”. Hij meende het. Hij was er volledig van overtuigd. Ik schrok ervan en het maakte enorm veel indruk op me. Ok, dat geldpad kan jouw pad zijn maar het kan ook zorgen voor een enorme leegte en weinig betekenis.

Hoe zie ik succes?

Ik zie succes als volgt. Het is totaal niet verkeerd om veel geld te verdienen, maar het geld alleen gaat je niet gelukkig maken. Ga voor de lifestyle die gebaseerd is op betekenis en laat geld dat ondersteunen.

Ontdek wat jouw pad is en laat jouw boodschap voor de wereld jouw werk zijn. Dat kan in hele kleine dingen zitten. Blijf groeien als mens en verdien geld, maar laat het de goede kant op rollen en geef het uit aan bedrijven die jij wil laten groeien. Die passen bij jouw boodschap.

Je bent altijd genoeg. Leef niet naar wat anderen van je verwachten. Leef niet naar wat de maatschappij van je wil, maar bewandel jouw pad. Leef spontaan en organisch en vertrouw dat het goed komt.

Ga steeds weer op zoek gaan naar wat jouw bewustzijn tegen je zegt. Durf keuzes te maken die misschien onzeker zijn maar die je wel op jouw levenspad zetten. Dat wat je uitzendt trek je aan. Hoe meer jij jouw leven leeft, hoe zelfverzekerder je wordt.

‘Leef niet om te werken, werk om te leven’ hing er bij mijn oma aan de muur. Het is haar niet gelukt maar ze hing het er niet voor niets neer. Het was haar boodschap naar de wereld.

Wat is jouw boodschap?

Meer levenslessen en antwoorden op levensvragen vind je in mijn boek ‘IK & MIJN LEVEN’.

Read next

Dit zijn de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen
Twaalf vragen die helpen bij het vinden van je passies
Mijn advies voor jongeren: wat wil ik met mijn leven?

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
 DISCOVER YOUR GROWTH

Bewust denken en groeien om te komen tot een verandering,
voor jezelf en voor de wereld. Join 5.188 andere GROWTHINKERS
en ontvang tools om meteen te beginnen!