Conscious people: Stephanie van den Sigtenhorst


Tijdens haar studie Fashion & Branding aan het Amsterdam Fashion Institute werd het eerste zaadje geplant voor duurzaamheid. Nu deelt ze op ‘Let’s talk slow’ haar duurzame lifestyle.

Waar komt jouw liefde voor duurzaamheid vandaan?

Omdat ik heel erg van de wereld en de natuur houd. Ik heb het gevoel dat we het een beetje aan het verpesten zijn met z’n allen. Het gevoel dat we er iets aan kunnen doen, daar komt het grootste gedeelte vandaan.

Tijdens mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute leerde ik het merk Reformation kennen. Dat vond ik zo cool, een heel vrouwelijk en modieus merk. Toen dacht ik: ‘Zie je nou wel! Het kan gewoon duurzaam!’. Toen ben ik er iets meer in gaan duiken. Ik had op dat moment net als iedereen het gevoel dat het allemaal heel stoffig was.
 


Waarom zouden we niet voor een duurzaam alternatief kiezen als dat mogelijk is?


De ultieme tip voor een duurzame kledingkast / duurzame manier van leven?

Één van de belangrijkste dingen voor mij is het zinnetje: ‘Think why, before you buy’, dat is zo’n zinnetje dat voordat je iets koopt je nadenkt of dit echt is wat je nodig hebt. Daarvoor denk ik ook dat het goed is om te weten wat je al hebt. En als je het dan hebt gekocht dat je het ook heel goed verzorgt.

Als iets lang meegaat of als je iets hebt gekocht wat je heel blij maakt en waar je goed over na hebt gedacht dan ben je daar extra blij mee en heb je er meer waardering voor. Dat is voor een garderobe maar ook voor een lifestyle heel belangrijk.
 


'Think why, before you buy'


Bewust over dingen nadenken, dat is het allerbelangrijkste. In duurzame merken zit een ziel, je weet gewoon dat als je daar iets koopt dat je iemand echt steunt en helpt om die boodschap uit te dragen. Als er je er meer over nadenkt en iets meer investeert in wat duurdere items ben je ook vaak goedkoper uit, dan dat je maar blijft kopen. Als je er meer voor moet doen maakt het je denkt ik ook blijer dan dat je een impulsaankoop doet.

Wat is jouw favoriete duurzame merk?

Reformation, ik vind het heel cool wat zij doen! Ze hebben een lokale productie in Los Angeles. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, maar ik vind ook dat het nog steeds fashionable en vrouwelijk moet zijn. Daar zijn zij echt een heel goed voorbeeld van. Daarnaast vind ik de copywriting die zij gebruiken heel sterk.

Mud Jeans vind ik een heel fijn jeansmerk. Je ziet dat merken meer gespecialiseerd zijn op duurzaam gebied, een tassenmerk, een jeansmerk. Langerchen vind ik een mooi jassenmerk.

Ik ben ook een echte vintage liefhebber. Je koopt iets bijzonders, iets wat niet iedereen heeft wat net weer even anders is.

Nu ik in al die merken duik, merk ik pas hoeveel duurzame merken er eigenlijk zijn. Merken met goede initiatieven, die ook iets teruggeven aan de wereld. Ik gun het nu ook de kleine merken meer dan de grote bedrijven en designermerken.

Wat is jouw favoriete duurzame winkel?

Studio Jux, Amsterdam

Als ik zeg succesvol en duurzaam, aan wie denk jij dan?

Met stip op nummer één Elon Musk van Tesla, ik vind hem zo briljant. Hij gebruikt alles wat hij doet om nieuwe innovatieve manieren te ontwikkelen. Hij heeft dakpannen ontwikkelt die vanaf de grond gezien er uit zien als gewone dakpannen en van bovenaf zijn het zonnepanelen.

Hij is ook iemand die zo gedreven is door zijn idealen. Terwijl hij bijna failliet ging werd zijn bedrijf op het nippertje toch opgepakt en succesvol. Dat hij volhoudt aan zijn idealen, maakt hem krachtig. Ik zie het ook echt zo dat je juist van ondernemers in andere vakgebieden kunt leren.

Welk boek heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

Ik lees weinig boeken, maar ik heb afgelopen tijd het boek ‘De 7 spirituele wetten naar succes’ van Deepak Chopra gelezen.

Ik geloof heel erg dat als je ergens vol en bewust voor kiest en mensen in hun waarde laat alles twee keer zo makkelijk gaat. Hier gaat het boek onder meer over. Soms is het een beetje zweverig, maar daar probeer ik doorheen te lezen.

Op de laatste pagina van elk hoofdstuk staat hoe je een spirituele wet kan toepassen op een dag. Het boek laat je eigenlijk bewuster worden en leert je te genieten van de simpele dingen in het leven.
 


In duurzame merken zit een ziel, je weet gewoon dat als je daar iets koopt dat je iemand echt steunt en helpt om die boodschap uit te dragen.


Wat is jouw beste duurzame aankoop tot nu toe?

Mijn witte VEJA sneakers. Ze zien er fashionable uit en ik kan ze heel goed combineren. Ik heb ook een paar vintage aankopen, die echt one-of-a-kind zijn. Ik zie dat echt als een zoektocht want het maakt het item nog specialer.

Wat is jouw favoriete hotspot?

Amsterdam. Als ik door deze stad loop op een mooie zomeravond dan ben ik zo gelukkig, dan kan ik blijven lopen. Dat je denkt ‘het leven is zo mooi’. De afwisseling tussen stad en midden in de natuur zijn is voor mij de ideale mix. Ik ben echt fan van steden als Amsterdam en New York, daar heb ik echt een zwak voor.

Wat ik fijn vind is om in een park te zijn, Vondelpark of Central Park en dat je weet dat de stad om je heen is, maar je wel even die rust hebt. Even een rustpuntje in de stad. Dat vond ik in New York heel fijn, maar ook in Amsterdam.

Read next

20 duurzame kledingmerken voor mannen en vrouwen
Duurzaam leven met een lach en een traan
Ik ben geen minimalist meer

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
 DISCOVER YOUR GROWTH

Bewust denken en groeien om te komen tot een verandering,
voor jezelf en voor de wereld. Join 5.188 andere GROWTHINKERS
en ontvang tools om meteen te beginnen!